Meer weten over verzuimbegeleiding, werkplekonderzoek (WPO), Preventief Medisch Onderzoek (PMO) of medische keuring voor beroepschauffeurs? Wij helpen u graag verder. Bel nu 033 - 494 2280

Slapeloze nachten!

Slapeloze nachten!

Door de 24-uurs economie werken veel mensen ’s nachts. Dat aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen. Zij lopen een verhoogd risico op gezondheidsklachten. Daarnaast maken ze door afnemend prestatievermogen eerder fouten in hun werk.


Risico''''''''''''''''s 

Werkgevers en werknemers zijn zich vaak niet bewust van deze risico’s (verhoogde kans op hart- en vaatziekten, maagdarmklachten en depressiviteit). Ook zou er een verhoogd risico zijn op kanker na jarenlange nachtdiensten, hoewel hier nog geen hard bewijs voor is gevonden. Menno Gerkema, hoogleraar chronobiologie, kent  de onderzoeken en risico’s. Mensen zijn niet geboren voor nachtwerk. Je kunt wel proberen het zo optimaal mogelijk te maken. 
Een plan van aanpak voor het vermijden van risico’s zou volgens Gerkema veel meer rekening moeten houden met uilen en leeuweriken oftewel het verschil in chronotype tussen mensen. Die kennis is belangrijk voor ploegendiensten. Een ander risico vormt het onregelmatig eten dat obesitas bevordert en de kans op hart- en vaatziekten doet toenemen. Bedrijven hebben ’s nachts nauwelijks goede maaltijdvoorzieningen terwijl mensen juist in de nachtdienst de neiging hebben om maaltijden te laten schieten en te gaan snacken. Daarnaast is een goede slaaphygiëne heel belangrijk: donker, koel en geen prikkels. Gerkema heeft bij vier grote bedrijven nieuw wetenschappelijk onderzoek in voorbereiding naar nachtarbeid waarbij de centrale vraag is: hoe zorgen we  ervoor dat mensen zich in de nachtdienst prettiger voelen, beter presteren en langer gezond blijven. 
Dit is een samenvatting van een artikel uit vakblad Arbo, nr. 12-2010.
Menno Gerkema
Vakblad Arbo nr. 12-2010
31-12-2010

Offerte aanvragen

Rienks Arbodiensten

033 - 494 22 80
info(at)arbodienst.nl

Bereikbaarheid

Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:30 uur en van 13:00 tot 17:00 uur.

Calamiteiten:
Voor calamiteiten buiten kantoortijden, kunt u contact opnemen met de operationeel manager van Rienks Arbodiensten, mevrouw H. Vlot (Heleen) is bereikbaar op 06 - 2325 2221.

Ons adres:
Speelkamp 28
3831 PE Leusden

Facebook

Twitter

LinkedIn